“Emoties zijn oordelen.
Als ik niet geloof dat ik beledigd ben, kan ik niet boos zijn”
En zo is dát!
Discussies, hoogoplopende gesprekken over wat er allemaal wel en niet goed is , geven vaak voor één van de twee, een onaangenaam gevoel. Boosheid zelfs, zodat het gevoel, ”ik sta met mijn rug tegen de muur”, een grote rol gaat spelen. En ja dan ontstaan er negatieve emoties en is de redelijkheid ver te zoeken.
Waarom is discussiëren toch altijd zo lastig? Waarom is er van gelijkwaardigheid in een gesprek zo vaak geen balans. Willen wij dan altijd gelijk hebben omdat ons ego anders in waagschaal wordt gezet? Zijn wij als mens eigenlijk niet in staat om te luisteren naar een ander?
Beide denk ik.
Maar als boosheid en ego om de hoek komen kijken, dan is de weg van gelijkwaardigheid vaak ver te zoeken. Jammer.
Discussiëren, communiceren is ook een hele moeilijke aangelegenheid. Zolang het over de dagelijkse dingen gaat bijvoorbeeld, mooi weer, snert weer, zitten wij vaak op één lijn. Niet zo moeilijk. Als het giet van de lucht en je wilt met z’n allen naar het strand is de eensgezindheid volop aanwezig. Béééééh. Oordelen over iemand? Ook niet zo moeilijk om eensgezind te zijn.
Maar dan de gesprekken over belangrijke zaken waar je op z’n tijd lijnrecht tegenover elkaar komt te staan…………tja dat vergt andere aandachtspunten.
Boosheid is geen optie. Boosheid en woedend gedrag zijn lichte vormen van agressief gedrag, gedrag wat zich kenmerkt doordat je jezelf boven de ander stelt en de relatie met die ander sterk wilt beïnvloeden en/of controleren. Weg gelijkwaardigheid!!
Handelen uit boosheid of woede is zeker niet altijd negatief. Je oefent kracht uit en dat is nuttig wanneer je het ergens niet mee eens bent of je je bedreigd voelt en dat teniet wilt doen. Maar als je niet kunt omgaan met je boosheid, maak je waarschijnlijk veel kapot.
Veel van het boze gedrag zet je ‘automatisch’ in, meestal in situaties waarin je je onzeker of gefrustreerd voelt. Je reageert dan vanuit je emoties en weet op dat moment niet hoe je het anders moet doen.. Overreageren ligt zo nogal voor de hand, met als resultaat dat de ander fel op jou reageert en jij weer op de ander.
Zonder agressie kan geen mens leven maar doorschieten in het agressieve is te veel van het goede. Het maakt je zeker lastig bindingen aan te gaan en te onderhouden. Laat staan een normaal gesprek met de ander te voeren.
Afleren van boos, woedend gedrag en aanleren van functioneel assertief gedrag waarin je emoties een plek hebben gekregen, gaat meestal goed met behulp van therapie. Daarin leer je enerzijds praktisch om te gaan met je agressie, anderzijds leer je waar het vandaan komt. Een voorwaarde om de therapie tot een goed einde te brengen is dat je sterk gemotiveerd bent om te veranderen.
Wij hebben het eigenlijk allemaal nodig in een veranderende wereld.
Eri Stoeckart. (Gecertificeerd Coach)
Quivalent, Personal ”Life” Coaching